Kronprins Haakon åpner Polaråret i Norge

HKH Kronprins Haakon vil foreta den offisielle åpningen av Det internasjonale polaråret 2007-2008 i Norge på Rådhusplassen i Oslo 1. mars. Statsminister Jens Stoltenberg og Forskningsrådets direktør Arvid Hallén vil også være tilstede. Rammen omkring arrangementet blir klima-, snø- og isaktiviteter for skolebarn.

International Polar Year strekker seg over to år for at forskerne skal få mulighet til å gjennomføre datainnsamling i to påfølgende sesonger både i Arktis og i Antarktis. I løpet av denne perioden skal forskningsressurser og finansiering fra over 60 land koordineres i et ekstraordinært krafttak for å øke kunnskapene våre om polområdene, spesielt når det gjelder klima. Trolig blir Polaråret det største internasjonale forskningssamarbeidet noensinne.

Kronprins Haakon har påtatt seg å være Polarårets høye beskytter – i likhet med Kronprinsesse Victoria av Sverige og Kronprins Frederik av Danmark.

I tillegg til hovedarrangementet i Oslo, vil det også være åpningarrangementer av ulike slag i Longyearbyen, Ny-Ålesund, på Troll-stasjonen i Antarktis og ved Polarmiljøsenteret i Tromsø.

Den internasjonale åpningen foregår i Paris kl. 11.00 og Polaråret feires verden over i løpet av dagen. Dette er fjerde gang verden samler seg om et Polarår. Sist var i 1957-58. Som foregående Polarår, er også dette en verdensbegivenhet, og det er ventet at innsatsen vil resultere i forskningsgjennombrudd innenfor viktige felt og flere spektakulære prosjekter.

10.00 Aktiviteter for skolebarn på Rådhusplassen.

Det er ventet over 3000 barn fra 4. og 5. klasse i Osloskolen. Barna skal bygge dekor til scenen og et demonstrasjonstog av snøfigurer. Barna har fått undervisning og gjort eksperimenter på skolen tidligere i uka.

11.00 Sceneprogram på Rådhusplassen

Programleder Stian Barsnes Simonsen. Storskjerm med innslag fra norsk polarforskning og forskningsstasjoner i Arktis og Antarktis. Frost. Standup-forskere. Alvestad fra Newton er utegående reporter.

11.15 HKH Kronprins Haakon ankommer

Kronprinsen går en rute blant ungene. Fotostopp.

11.30 Offisiell åpning av Polaråret i Norge fra scenen.

Statsministeren ankommer. Kronprinsen foretar den offisielle åpning. Verstskap er direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd. Tale ved statsminister Jens Stoltenberg.

11.50 Sceneprogrammet fortsetter

Statsministeren går en rute blant ungene. Fotostopp

12.30 Pressekonferanse på Rådhusgalleriet.

Presentasjon av forskningsprosjektene under Det internasjonale polaråret og Norges bidrag.

Direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet, komiteleder og forskningsdirektør ved Meteorolisk Institutt Øystein Hov, sekretariatsleder Olav Orheim.

16.30 Mottakelse for spesielt inviterte om bord på Fram

Frammuseet, Bygdøy

 

Updated: November 6, 2014 — 11:57 am
Copyright © 2014 Polaråret.All Rights Reserved.